Search
Close this search box.

Ledarskapsutbildning – att leda arbetet med jämställdhet, inkludering och mångfald

Inkluderande ledarskap handlar om att ha ett professionellt och inkluderande bemötande gentemot alla vi möter att skapa och en trygg kultur. Det gäller att få med sig medarbetarna på tåget och då krävs det ett tryggt ledarskap och kunskap om jämställdhet, diskriminering, trakasserier och mångfald.

Chefer och ledare har ansvaret att vara ett gott föredöme eftersom det många gånger är denna som sätter normen på en arbetsplats. Att exempelvis inte acceptera negativa jargonger är en viktig del av att skapa en god arbetsmiljö och på utbildningen ger vi tips på hur chefer och ledare kan göra detta på ett bra sätt. Att komma till bukt med negativa jargonger är viktigt för att kunna rekrytera en större mångfald av personer men även för att behålla den personal som rekryteras. Utbildningen konkretiserar lagkraven att arbeta med aktiva åtgärder utifrån diskrimineringslagen och hur ni kan sätta upp realistiska mål för att praktiskt gå vidare. 

Innehåll

För ledarskapsutbildningen är fokus på chefens/ledarens roll i att leda arbetet med jämställdhet, inkludering och mångfald. Både utifrån lagens krav, men även utifrån verksamhetens mål och värdegrund. Utbildningen passar alla ledare på olika nivåer och i olika roller. Deltagarna kommer få fylla på kunskaperna kring jämställdhet, mångfald och inkludering för att skapa en mer attraktiv och inkluderande arbetsplats. Hur kan vi bredda vår rekrytering? Hur får vi kompetent personal att stanna kvar? Hur upplever egentligen medarbetare och besökare vår arbetsplats? Hur kommunicerar vi mångfald och jämställdhet för både medarbetare och externt?

Vi pratar bland annat om följande ämnen:

  • Vad innebär inkluderande ledarskap?
  • Hur kan vi bli mer konkurrenskraftiga med aktivt mångfalds- och inkluderingsarbete?
  • Hur sätter vi upp realistiska mål för vårt arbete?
  • Hur kan vi skapa en jämställd och inkluderande arbetsplats där alla trivs?
  • Hur kan vi arbeta för att förebygga diskriminering och trakasserier och främja en god arbetsmiljö?
  • Hur kan vi hantera eventuellt motstånd bland medarbetarna?

Målgrupp

Föreläsningen riktar sig till alla chefer eller ledare som arbetar som arbetar inom statliga, kommunala och regionala myndigheter och bolag. Innehållet i utbildningen anpassas för er verksamhet och skräddarsys utifrån era önskemål. Vi utbildar alltifrån mindre arbetsgrupper till hela myndigheter, regioner och kommuner.

Upplevelse- och evidensbaserat lärande

Föreläsningen kan hållas antingen på plats hos er eller digitalt.

Vi använder oss alltid av upplevelsebaserat lärande på våra utbildningar. Vi har utvecklat system som gör det möjligt att engagera publiken oavsett antal deltagare eller om det sker digitalt. Våra föreläsningar är därför aldrig tråkiga, vi pratar om allvarliga saker utan att det känns hopplöst. Bli inte förvånad om du både skrattar och gråter! Vi blandar övningar, filmklipp och personliga erfarenheter för att väcka tankar och engagemang.

För oss är det viktigt att forskning och teorier omsätts i praktik och att deltagarna på våra utbildningar känner att de är mer kunniga både teoretiskt och praktiskt när det går därifrån. Men det är även viktigt att de känner sig peppade och stärkta till att faktiskt vilja förändra. Vi jobbar mycket med utgångspunkten ”misstagens möjligheter” och vill aldrig få människor att känna sig påhoppade eller skuldbelagda. 

Tidsåtgång

Föreläsningen kan ges på 2 timmar, 3 timmar eller som heldag.

Sagt om föreläsningen:

Det startade många tankeprocesser, som jag tror kommer ligga till grund för en personlig utveckling i mitt ledarskap. Förhoppningen är att det därmed kommer att skapa en tryggare och mer inkluderande arbetsplats på sikt.

Gillar extra mkt när man hänvisar till fakta, hur man berör ett tungt ämne utan skuldbelägga, igenkänningen, tempot, involveringen av oss deltagare. Engagemanget hos utbildarna. Kompetent.

Ni är helt fantastiska och så proffsiga. Tack för ert engagemang och att ni har delar med er av er kunskap till mig.

Dela gärna!

LinkedIn
Facebook
Email
Skrivare
Rulla till toppen

Utbildningar

Material