Search
Close this search box.

Utmana heteronormen!

Heteronormen ställer till problem när vi ska arbeta med jämställdhet. Det påverkar bland annat vårt sätt att se på vänskap och hur vi talar om familjen men framförallt ställer heteronormen till det när vi ska förändra och bredda handlingsutrymmet. Här finns tips på hur vi kan arbeta för att vara inkluderande och för att utmana heteronormen!

Heteronormen innebär att det ses som självklart och mest naturligt att bli kär i någon av motsatt kön – alltså heterosexualitet. Samhället är anpassat efter heteronormen vilket gör att annan sexualitet osynliggörs eller nedvärderas. Homo- och bisexuella är fortfarande utsatta grupper i vårt samhälle och ett vanligt skällsord i skolorna är ”bög”. Heteronormen påverkar även vänskapsrelationer och förstärker uppdelningen mellan könen eftersom det ständigt finns en förväntan på kärlek mellan män och kvinnor, pojkar och flickor. Heteronormen påverkar även tanken på hur en ”riktig” man och en riktig ”kvinna” ska se ut och bete sig. Män som inte lever upp till maskulinitetsnormer kopplas ihop med homosexualitet på ett negativt sätt. Även synen på familj är starkt präglat av heteronormer och barn som växer upp med samkönade föräldrar måste ofta förklara sig och dessutom saknas ofta förebilder eller representation i litteratur, tv och bilder viket kan förstärka ett utanförskap.

Att utmana heteronormen handlar mest om att göra fler sexualiteter än bara heterosexualitet självklar. Det är därför viktigt att vi inte hamnar i fallgropen och säger: ”Ni vet väl att man OCKSÅ kan ha två mammor” eller ”det är helt okej att vara homosexuell” eftersom det bara förstärker heteronormen.

Tips på vad ni kan göra i vardagen för att utmana heteronormen:

Vänskap eller kärlek?
Stöd vänskap och samarbete. Undvik att kommentarer som: ”Vad söta ni är! Ni kommer säkert gifta er när ni blir stora.” eller ”Åh, det verkar som kärlek” eller liknande. Att lägga kärleksförväntningar på pojkar och flickor som leker/umgås gör det mycket svårare att fortsätta vara vänner. Visa istället att du förväntar dig att killar och tjejer är kompisar lika mycket som samkönade kompisar. 

Gruppindelning
Att dela in i grupper har många pedagogiska och praktiska fördelar, men det bör inte ske utifrån kön. Det finns massor av andra sätt att dela in barnen på. Exempelvis efter bokstav som namnet börjar på, färg på strumporna, de som tar mycket utrymme ihop eller lottning.

Kalas
Uppmuntra vårdnadshavare till att bjuda på barnkalas istället för pojk- och flickkalas. Hur skulle vårdnadshavarna reagera om bara barn med blåa ögon blev bjudna på kalas?

Konflikter
Vid bråk ska vi aldrig säga saker som: Kärlek börjar alltid med bråk eller; Han drar nog dig i håret för att han är kär i dig! Kärlek har inget med våld att göra. Det är aldrig okej att knuffas, sparkas eller använda verbalt våd.

Synliggör olika familjekonstellationer
När ni läser berättelser, sagor, hittar på exempel, sjunger eller pratar om föräldrar är det viktigt att lyfta fram många olika familjekonstellationer.  Familjer ser ut på många olika sätt. Familjer kan till exempel bestå av två mammor, en mamma och en pappa, en mamma, två pappor, två pappor och en mamma, en morfar och så vidare. Sätt upp bilder på olika familjekonstellationer på väggarna. 

Utgå inte från mamma och pappa

När ni pratar med barn eller vårdnadshavare är det viktigt att inte utgå ifrån att det finns en mamma och pappa. Ställ istället öppna frågor som: vilka bor du med? Vem eller vilka är vårdnadshavare för barnet? Se även över era blanketter som riktas till barnens vårdnadshavare och se till att det inte står mamma och pappa förtryckt där.

Hur blir barn till?

När ni pratar om hur barn blir till är det bra att visa på olika sätt. Ta även upp insemination och provrörsbefruktning. Fler och fler barn blir till på detta sätt även i heterosexuella relationer. Förklara på samma enkla sätt som om du skulle förklara ett kakrecept:
– För att det ska bli ett barn behövs ett ägg och en spermie.
– Äggen kommer från äggledarna och spermierna finns i pungen vid snoppen.
– Antingen kan ägget tas ut och befruktas med spermien för att sedan sättas in i livmodern eller
  så kan spermien få komma till livmodern och befrukta ägget där.
– Sedan dröjer det 9 månader i livmodern tills bebisen är färdigväxt.

Anpassa berättelsen till barnens frågor och ålder men tänk på att barn oftast förstår mer än vad de har ord att uttrycka sig med.

Kom ihåg! Barn är så öppna som vi tillåter dem att vara.
Tips! Läs om vår utbildning Hbtqi och normer – för ett inkluderande bemötande här.

Dela gärna!

LinkedIn
Facebook
Email
Skrivare
Rulla till toppen

Utbildningar

Material