Search
Close this search box.

Härskartekniker, motstrategier och bekräftartekniker – förskola

Härskartekniker är ett subtilt sätt att förtrycka andra och bevara ojämlika maktförhållanden. Det är oftast minoriteter och personer som bryter normer som utsätts även om alla kan bli utsatta. Majoriteten av alla som jobbar på förskola är kvinnor vilket gör att män ofta utsätts för härskartekniker.

Härskartekniker har de flesta använt sig av men de är ofta de som redan är i maktposition på arbetsplatsen som använder sig av härskartekniker för att få folk att lyssna eller få igenom sina förslag. Men härskartekniker kan även användas av någon i underläge för att försöka underminera den som har makt eller har ordet. Det används av både mellan vuxna och barn.

”Men lilla gumman…”  ”Men det där var väl inte så farligt?” ”Det är typiskt män att…” De allra flesta har blivit utsatta för härskartekniker och de allra flesta av oss har dessutom använt sig av härskartekniker själva. Ofta sker det helt omedvetet, man kanske tänker att man ska vara lite rolig eller tror att alla förstår ironin.

Har du suttit i ett möte och märkt att folk passar på att kolla sin mejl just när du talar? Eller har du själv kanske missat att du oftast passar på att ta fram mobilen när en viss person har ordet? Kanske missar du som pedagog att du är mer benägen att ta vissa barns tankar och åsikter på allvar – och därför osynliggör andra barn? Kanske skrattar vi åt barn för att vi tycker att de är lustiga när barnet själv inte försöker vara rolig – vilket kan upplevas förlöjligande.

På alla arbetsplatser finns det hierarkier och dessa hierarkier upprätthålls ofta med små subtila medel. Det finns många olika härskartekniker men det gemensamma är att de leder till att personer inte blir tagna på allvar och tappar sitt handlingsutrymme. Att bli utsatt för härskartekniker gör även att det blir svårare att vara sig själv. Många gånger är det minoriteter och personer som bryter normer som blir utsatta. Det finns därför en stor poäng att lära sig mer om härskartekniker och då kanske ännu mer om just motstrategier och bekräftartekniker.

Motstrategier är något du använder i stunden om du eller någon annan blir utsatt för en härskarteknik.

Bekräftartekniker handlar om att förebygga härskartekniker genom att skapa en arbetsplats där personalen och barnen blir synliggjorda och tagna på allvar. Både bekräftartekniker och motstrategier ger barn och personalen verktyg att sätta gränser för sig själva och andra och tillsammans kunna skapa en bättre och mer inkluderande förskola.

Här finns en sammanfattning av vanliga härskartekniker med motstrategier och bekräftartekniker. Om ni vill veta mer om detta så kontakta oss på Jämställt för en workshop eller föreläsning. Läs mer om det här. (LÄNK till utbildningen ” Härskartekniker och bekräftartekniker”)

Osynliggörande – Osynliggörande går ut på att osynliggöra någon och att förmedla att det den gör eller säger inte är viktigt.

Förlöjligande – Förlöjligande används ofta som något skämtsamt, men eftersom det sker på någons bekostnad blir resultatet att personen blir förlöjligad och förminskad. 

Undanhålla information – När alla inte får informationen de behöver. Någon kanske inte är med som kopia i mejlet, inte fått ta del av beslutsunderlag, eller så har några pratat ihop sig innan ett möte och det blir svårt att påverka. 

Objektifiering/stereotypisering – När kroppar eller utseende ges betydelse. Det är även när individer behöver representera en hel grupp, eller när en hel grupp tillskrivs samma egenskaper.

Påförande av skuld och skam – När skuld och skam används för att få igenom åsikter eller för att få någon att inte ta upp problem.

../../4.%20Reklam%20o%20bildmaterial/Bilder/Sannas%20nya%20bilder!/DuktigKaffe2.JPG

Dela gärna!

LinkedIn
Facebook
Email
Skrivare
Rulla till toppen

Utbildningar

Material