Vi har alla med oss olika erfarenheter och värderingar som påverkar vårt beteende. Våra erfarenheter har inverkan på hur vi bemöter barn, ungdomar och vuxna i föreningslivet, något som ofta sker omedvetet. Ett ojämlikt bemötande riskerar att få konsekvenser på barn och ungdomars utveckling och identitetsskapande.
Ett bristande jämlikhetsarbete påverkar barn och ungas möjligheter att tillgodogöra sig föreningens syfte och minskar möjligheten att kunna delta på lika villkor. En av ojämlikhetens värsta baksidor är kränkningar och olika former av verbalt och fysiskt våld. Det finns alltså många goda skäl att jobba aktivt med dessa frågor i föreningslivet.
Innehåll
Föreläsningen varvar grundläggande teori med humor, praktiska övningar, samtal och vardagsnära exempel på hur olika normer påverkar barn, ungdomar och vuxna. Ni får kunskap om hur de olika diskrimineringsgrunderna samverkar och om de mekanismer som ligger bakom och skapar ojämlikhet. Föreläsningen ger en kunskapsgrund för att möjliggöra fortsatt utveckling inom föreningarna. På föreläsningen diskuteras även kränkningar och det vardagsvåld som många barn och ungdomar är utsatta för. Vi tar upp vanliga misstag kring jämställdhet, mångfald och jämlikhet, samt hur vi kan arbeta praktiskt för att skapa ännu mer inkluderande föreningar.
Vi tar bland annat upp dessa frågor under föreläsningen:
- Hur kan vi rekrytera fler medlemmar med olika bakgrunder?
- Hur blir jämställdhet, mångfald och jämlikhet en del av föreningarnas vardag?
- Hur fungerar normer egentligen och vad innebär ett normmedvetet perspektiv?
- Vad är sexuella trakasserier och kränkningar och i vilka miljöer finns det störst risk att de uppkommer?
- Hur kan vi arbeta förebyggande mot kränkningar och trakasserier och hantera dem när de uppstår?
Målgrupp
Föreläsningen riktar sig till alla olika föreningar. Innehållet i utbildningen anpassas för er verksamhet och skräddarsys utifrån era önskemål. Vi utbildar alltifrån mindre arbetsgrupper till stora föreningar.
Upplevelse- och evidensbaserat lärande
Föreläsningen kan hållas antingen på plats hos er eller digitalt.
Vi använder oss alltid av upplevelsebaserat lärande på våra utbildningar. Vi har utvecklat system som gör det möjligt att engagera publiken oavsett antal deltagare eller om det sker digitalt. Våra föreläsningar är därför aldrig tråkiga, vi pratar om allvarliga saker utan att det känns hopplöst. Bli inte förvånad om du både skrattar och gråter! Vi blandar övningar, filmklipp och personliga erfarenheter för att väcka tankar och engagemang.
För oss är det viktigt att forskning och teorier omsätts i praktik och att deltagarna på våra utbildningar känner att de är mer kunniga både teoretiskt och praktiskt när det går därifrån. Men det är även viktigt att de känner sig peppade och stärkta till att faktiskt vilja förändra. Vi jobbar mycket med utgångspunkten ”misstagens möjligheter” och vill aldrig få människor att känna sig påhoppade eller skuldbelagda.
Tidsåtgång
Föreläsningen kan ges på 2 timmar, 3 timmar eller som heldag. Vi gör även denna utbildning som en diplomeringsutbildning med sammanlagt 4 tillfällen. Då ingår handledning, uppgifter mellan tillfällena och diplom för de som slutför utbildningen. Om 75% av personalen blir diplomerad blir även föreningen diplomerad.
Jämställt tar även fram material, utbildningsfilmer och handböcker för föreningar
Här finns två exempel på hanböcker som Jämställt tagit fram i samband med diplomeringsutbildningar för föreningslivet: