Workshopen ger kunskap om härskartekniker och hur de tar sig uttryck. Grundläggande teori och viktiga begrepp blandas med praktiska exempel och övningar på hur olika normer påverkar vårt bemötande och gör så att härskartekniker används. Med humor och vardagsnära exempel synliggörs olika normer och härskartekniker, vilket brukar ge många aha-upplevelser.
Härskartekniker är ett sätt att hävda sig själv, behålla och skaffa sig makt genom att trycka ner andra människor. Därför är härskartekniker även ett sätt att upprätthålla och återskapa ojämlikhet och diskriminering. Ofta används dock härskarteknikerna omedvetet och behöver därför synliggöras. I chefsposition är det extra viktigt att vara medveten om det osynliga maktspel som pågår för att kunna skapa en arbetsplats som är inkluderande. Det kan handla om jargonger och skämt som för många uppfattas som hjärtlig men som påverkar oss olika och som skapar normer där vissa får mer utrymme än andra.
Innehåll
Under utbildningen läggs fokus på motstrategier och bekräftartekniker. Bekräftartekniker är ett långsiktigt sätt att förebygga och motverka att härskartekniker används, medan motstrategier är konkreta strategier att använda sig av i stunden när någon blir utsatt för härskartekniker. Både bekräftartekniker och motstrategier ger medarbetare verktyg att sätta gränser för sig själva och andra och tillsammans kunna skapa en bättre och mer inkluderande arbetsplats.
Vi kopplar ihop härskartekniker med normer och så kallade mikroaggressioner som leder till minoritetsstress. Alltså de välmenande kommentarer och extrafrågor folk får som tillhör minoritetsgrupper men som leder till ett utpekande ”som den andra”.
Några av de frågor som berörs i workshopen:
- Hur fungerar härskartekniker och hur begränsar det medarbetarna?
- Hur kan vi arbeta förebyggande mot kränkningar?
- Hur kan vi genom motstrategier och bekräftartekniker skapa en mer inkluderande arbetsmiljö?
Målgrupp
Föreläsningen riktar sig till alla som arbetar inom statliga, kommunala och regionala myndigheter och bolag. Innehållet i utbildningen anpassas för er verksamhet och skräddarsys utifrån era önskemål. Vi utbildar alltifrån mindre arbetsgrupper till hela myndigheter, regioner och kommuner.
Upplevelse- och evidensbaserat lärande
Föreläsningen kan hållas antingen på plats hos er eller digitalt.
Vi använder oss alltid av upplevelsebaserat lärande på våra utbildningar. Vi har utvecklat system som gör det möjligt att engagera publiken oavsett antal deltagare eller om det sker digitalt. Våra föreläsningar är därför aldrig tråkiga, vi pratar om allvarliga saker utan att det känns hopplöst. Bli inte förvånad om du både skrattar och gråter! Vi blandar övningar, filmklipp och personliga erfarenheter för att väcka tankar och engagemang.
För oss är det viktigt att forskning och teorier omsätts i praktik och att deltagarna på våra utbildningar känner att de är mer kunniga både teoretiskt och praktiskt när det går därifrån. Men det är även viktigt att de känner sig peppade och stärkta till att faktiskt vilja förändra. Vi jobbar mycket med utgångspunkten ”misstagens möjligheter” och vill aldrig få människor att känna sig påhoppade eller skuldbelagda.
Tidsåtgång
Föreläsningen kan ges på 2 timmar, 3 timmar eller som heldag.
För mer information och bokning kontakta oss