Sök
Stäng denna sökruta.

Tillgänglighet, funktionalitet och normer – ett ESF-projekt för alla

Vi lever i ett samhälle som främst är anpassat efter en viss typ av kropp och en viss typ av hjärna. Det gör att många människor får det svårare att delta i samhället eller får det svårare att komma in på arbetsmarknaden. Det finns mycket vi kan göra för att vi oavsett funktionsvariationer kan få känna oss inkluderade och självklara i samhället och på arbetsplatsen.

Alla ESF-projekt måste arbete med tillgänglighet och kunna visa hur de gör det. Det ingår i de horisontella principerna. Även i diskrimineringslagen finns bristande tillgänglighet med. Det innebär att alla arbetsplatser måste se till så att det går att arbeta där oavsett om du har någon funktionsnedsättning eller inte. Det kan handla om allt ifrån ramper, hissar och toaletter till att arbetsmiljön fungerar även om du exempelvis har en npf-diagnos såsom dyslexi, adhd eller autism. Arbetsplatser som inte arbetar med tillgänglighet missar kompetens. Att ha olikheter inom projekt, på arbetsplatser och i organisationer ger fördelar för både arbetets kvalité och arbetsmiljö Tillgänglighet är ett måste för många men bra för alla! Alla har vi något att vinna på mer tillgänglighet.

Innehåll

På föreläsningen varvas grundläggande teori med humor, praktiska övningar och vardagsnära exempel på hur olika normer påverkar vårt arbete och vårt bemötande av varandra. De olika diskrimineringsgrunderna kopplas ihop och ni får kunskap om hur de samverkar och de mekanismer som ligger bakom och skapar ojämlikhet. Vi har alla med oss olika erfarenheter och värderingar som påverkar vårt bemötande av varandra – ofta omedvetet. 

Vi jobbar med något som vi kallar misstagens möjligheter och vill inte att någon ska känna sig påhoppad, vi vill locka fram människors vilja att förändra för att de själva känner att de utvecklas, inte för att någon annan kräver det. Till detta behövs en stor portion humor och ödmjukhet. 

  • Varför är det viktigt med tillgänglighet och vad vinner på att arbete med det?
  • Vad finns det för normer kring funktionalitet och hur påverkar det oss?
  • Hur kan vi skapa en arbetsplats för alla oavsett funktionsvariationer?

Målgrupp

Föreläsningen riktar sig till alla som arbetar i ett ESF-projekt eller är målgrupp inom projektet. Innehållet i utbildningen anpassas för ert projekt och skräddarsys utifrån era önskemål. Vi utbildar alltifrån mindre arbetsgrupper till stora företag, organisationer och koncerner.

Upplevelse- och evidensbaserat lärande

Vi använder oss alltid av upplevelsebaserat lärande på våra utbildningar. Vi har utvecklat system som gör det möjligt att engagera publiken oavsett antal deltagare eller om det sker digitalt. Våra föreläsningar är därför aldrig tråkiga, vi pratar om allvarliga saker utan att det känns hopplöst. Bli inte förvånad om du både skrattar och gråter! Vi blandar övningar, filmklipp och personliga erfarenheter för att väcka tankar och engagemang.

För oss är det viktigt att forskning och teorier omsätts i praktik och att deltagarna på våra utbildningar känner att de är mer kunniga både teoretiskt och praktiskt när det går därifrån. Men det är även viktigt att de känner sig peppade och stärkta till att faktiskt vilja förändra. Vi jobbar mycket med utgångspunkten ”misstagens möjligheter” och vill aldrig få människor att känna sig påhoppade eller skuldbelagda. 

Tidsåtgång

Föreläsningen kan ges på 2 timmar, 3 timmar eller som heldag.

För mer information och bokning kontakta oss

Dela gärna!

LinkedIn
Facebook
Email
Skrivare
Rulla till toppen

Utbildningar

Material