Funderar ni på hur ni skall kunna öka jämställdheten på er arbetsplats? Genom att undersöka hur ojämställdhet skapas och vilka hinder för jämställdheten som finns går det att hitta lösningar för hur vi kan skapa jämställdhet.
Med hjälp av jämställdhetsarbete går det att rekrytera bredare och få fler kvinnor och män att vilja arbeta hos er. Att ha en jämställd arbetsplats där alla känner sig självklara oavsett kön skapar en bättre arbetsmiljö och ger bättre resultat på arbetet. Negativa jargonger, trakasserier och svårigheter med att behålla kompetent personal går att motverka med hjälp av att ha med jämställdhetsperspektivet i hela verksamheten.
Innehåll
Föreläsningen börjar med en kort teoretisk genomgång av vad kön och genus innebär och hur vi kan förstå de mekanismer som ligger bakom och skapar ojämställdhet. Grundläggande teori varvas med humor och vardagsnära exempel på hur genus och hur ojämställdhet tar sig uttryck och skapas på arbetsplatsen och i samhället. Föreläsningen tar även upp varför det är problematiskt att tilldela folk stereotypa roller och vad vi alla har att vinna med jämställdhet.
En modell för jämställdhetsarbete presenteras som innehåller olika metoder som ger praktiska verktyg för att arbeta på ett jämställt sätt. Ni får också tips och idéer på hur ni kan utvärdera ert jämställdhetsarbete och strukturera det så att det blir en del av arbetsplatsens vardag.
Vi går bland annat igenom följande frågor:
- Varför är det viktigt med jämställdhet i verksamheten?
- I vilka situationer är det vanligt att vi bemöter varandra ojämställt?
- Hur påverkar ojämställdhet rekrytering, befordran och lönesättning?
- Hur kan vi ge medarbetarna fler möjligheter?
Målgrupp
Föreläsningen riktar sig till alla som arbetar på ett företag, organisation eller förening. Innehållet i utbildningen anpassas för er verksamhet och skräddarsys utifrån era önskemål. Vi utbildar alltifrån mindre arbetsgrupper till stora företag, organisationer och koncerner.
Upplevelse- och evidensbaserat lärande
Vi använder oss alltid av upplevelsebaserat lärande på våra utbildningar. Vi har utvecklat system som gör det möjligt att engagera publiken oavsett antal deltagare eller om det sker digitalt. Våra föreläsningar är därför aldrig tråkiga, vi pratar om allvarliga saker utan att det känns hopplöst. Bli inte förvånad om du både skrattar och gråter! Vi blandar övningar, filmklipp och personliga erfarenheter för att väcka tankar och engagemang.
För oss är det viktigt att forskning och teorier omsätts i praktik och att deltagarna på våra utbildningar känner att de är mer kunniga både teoretiskt och praktiskt när det går därifrån. Men det är även viktigt att de känner sig peppade och stärkta till att faktiskt vilja förändra. Vi jobbar mycket med utgångspunkten ”misstagens möjligheter” och vill aldrig få människor att känna sig påhoppade eller skuldbelagda.
Tidsåtgång
Föreläsningen kan ges på 2 timmar, 3 timmar eller som heldag. Vi erbjuder även diplomeringsutbildningar utifrån föreläsningen Läs mer under diplomering.