Search
Close this search box.

Tillgänglighet är ett måste för många men bra för alla

Vi lever i ett samhälle som främst är anpassat efter en viss typ av kropp och en viss typ av hjärna. Det gör att många människor får det svårare att delta i samhället eller får det svårare att komma in på arbetsmarknaden. Det finns mycket vi kan göra för att vi oavsett funktionsvariationer kan få känna oss inkluderade och självklara på arbetsplatsen. 

I diskrimineringslagen finns bristande tillgänglighet med. Det innebär att arbetsplatser måste se till så att det går att arbeta där oavsett om du har någon funktionsnedsättning eller inte. Det kan handla om allt ifrån ramper, hissar och toaletter till att arbetsmiljön fungerar även om du exempelvis har en npf-diagnos såsom dyslexi, adhd eller autism. 

Det ställs höga krav på människor i vårt samhälle idag där man förväntas vara stark, ha lätt för att samarbeta, ha många bollar i luften och ständigt vara redo att hugga i och gärna springa maraton då och då. Dessutom ska du vara en i gänget och vara trevlig i fikarummet. Vi missar massor av kompetens om vi tänker att alla vi ska rekrytera ska uppfylla dessa krav. Måste alla älska att samarbeta? Eller räcker det med att kunna samarbeta? Vilka tjänster är det som på riktigt kräver att du är socialt kompetent i fikarummet? 

Tillgänglighet är ett måste för vissa men bra för alla! Anpassningar som historiskt tagits fram för människor med funktionsnedsättningar är självklara för alla idag. 

Hur tillgänglig är din arbetsplats?

Funktionsnormen

Det finns många normer som påverkar oss. En stark norm i dagens samhälle är funktionsnormen vilket också gör att det är vanligt med bristande tillgänglighet. Funktionsnormen handlar bland annat om normer kring funktionalitet, kropp och friskhet.

Funktionsnormen gör att vi kategoriserar vissa kroppar och variationer som avvikande och skapar en förväntan av att alla ska vara friska och ha likadana kroppsliga och mentala förutsättningar. Detta kan även kallas för funktionsmaktordningen. Faktum är att människors kroppar, hjärnor och sinnen fungerar och tänker och upplever på olika sätt men samhället är anpassat efter ett visst sätt att fungera. Funktionsnormen utgår ifrån idealen kring funktionalitet – men det är många som faller utanför. Den som passar in i funktionsnormen får fördelar som att obehindrat kunna åka kollektivtrafik, få undervisning som passar en själv och sittplatser anpassade för ens egen kropp. Ett annat allvarligt problem med funktionsnormen är att den leder till funkofobi. Alltså att människor som bryter mot funktionsnormen bemöts av fördomar, kränkningar och missgynnanden.

Vilka begrepp är rätt och fel att använda?

Det finns många olika begrepp och många vet inte vad som går att använda eller vad begreppen betyder. Det viktigaste är medvetenhet och då är det inte hela världen om man säger fel, det går att be om ursäkt, ändra språkbruk och lära sig nytt!

Det finns ingen samsyn kring vilka ord som ska användas men här kommer förklaringar på några av de begrepp som är vanliga. Handikapp är till exempel ett av de uttryck som inte längre bör användas om människor. 

  • Funktionalitet – begrepp som beskriver kroppar och hjärnors funktionsförmåga.
  • Funktionsnedsättning används exempelvis i diskrimineringslagen. Funktionsnedsättning innebär en nedsättning i en persons fysiska, psykiska eller kognitiva funktionsförmåga. Funktionsnedsättning är ingenting du är, utan något som du har.
  • Funktionsvariationer är ett begrepp som vill visa på att vi alla har variationer och exempelvis lär oss på olika sätt och att våra kroppar klarar av olika saker. Begreppet används ibland felaktigt istället för funktionsnedsättning, men då behöver vi säga ”en person med normbrytande funktionsvariation”. Alla kan ha variationer, men har du normbrytande funktionsvariation riskerar du diskriminering och hinder. Vi tycker detta är ett krångligt sätt att uttrycka sig och föredrar istället ”normbrytande funktionalitet” eller ”funktionsnedsättning”. 
  • Funktionshinder är de hinder du möter i din omgivning. Det är alltså omgivningen som kan vara ett funktionshinder, inte en person. 
  • Funkis är ett paraplybegrepp för alla med normbrytande funktionalitet. Det används både som aktivism, förkortning och möjlig beskrivning av sig själv. Alla med normbrytande funktionalitet vill inte bli kallade för funkis. Det är vanligast att använda begreppet inom gruppen.
  • Funktionsnormen och funkofobi, läs i texten ovan.
  • Funktionsmaktordningen läs i texten ovan.

För mer information och bokning av utbildningar kontakta oss.

Dela gärna!

LinkedIn
Facebook
Email
Skrivare
Rulla till toppen

Utbildningar

Material