Alla utbildningar kan göras digitalt! Vi har metoderna att engagera publiken oavsett om vi föreläser på plats eller på distans! Våra utbildningar på distans innehåller föreläsning, digitala spel och övningar, filmklipp och reflektion. Passar utmärkt för arbetsplatser där många arbetar hemma. Ett bra tillfälle för kompetensutveckling och samarbetskapande för medarbetarna i en tid med social distansering!
Vi utbildar alltifrån det lilla arbetslaget till hela kommuner. Utbildningen kan vara en enskild föreläsning eller längre projekt som sträcker sig över flera terminer och leder till en diplomering. Innehållet i utbildningen anpassas efter er verksamhet samt efter era förkunskaper och önskemål. Under alla våra utbildningar är deltagarnas egna tankar och erfarenheter viktiga eftersom arbetet med jämställdhet och normkritik till stor del handlar om att förändra sig själv.
Vi erbjuder workshops, föreläsningar, handledning, kartläggningar och hjälp med att utforma planer, aktiva åtgärder och material. Klicka på nedanstående länkar för att läsa om de olika utbildningarna och vad vi kan erbjuda din verksamhet.
Digital föreläsning om normmedvetenhet den 13 september 2023
- Vad är genus och jämställdhet?
- I vilka situationer är det vanligt att vi bemöter elever ojämställt?
- Hur påverkar det elevernas utveckling, identitetsskapande och skolresultat?
- Hur kan vi ger elever fler möjligheter?
Utbildningen ger kunskap om hur vi går från diskussion till handling och praktiskt förändringsarbete. Grundläggande genusteori blandas med humor och vardagliga exempel. Ni får verktyg för att arbeta på ett jämställt sätt med elever och även inom personalgruppen. Ni får också tips och idéer på hur ni kan utvärdera ert jämställdhetsarbete och strukturera det så att det blir en del av skolans vardag.
En skola för alla - normmedvetenhet i praktiken
- Hur funkar normer och vad innebär ett normmedvetet förhållningssätt?
- Hur kan vi arbeta förebyggande mot kränkningar?
- Hur blir likabehandling en del av skolans vardag?
Vi har alla med oss olika erfarenheter och värderingar. Ofta är vi omedvetna om hur detta påverkar vårt bemötande av andra. På föreläsningen får ni veta skillnaden mellan ett toleransperspektiv och ett normmedvetet förhållningssätt. Grundläggande teori varvas med praktiska exempel på hur olika normer påverkar elever och vuxna i skolan.
De olika diskrimineringsgrunderna kopplas ihop och ni får kunskap om hur de samverkar, samt de mekanismer som ligger bakom och skapar ojämlikhet. En av ojämlikhetens värsta baksidor är kränkningar och våld. På föreläsningen får ni kunskap om kränkningar, samt praktiska metoder för hur ni tillsammans med eleverna kan arbeta förebyggande och även hur du som vuxen kan hantera den svåra situationen då en kollega kränker en elev. I läroplanerna står det även att "alla i skolan ska utgå från ett demokratiskt och normmedvetet förhållningssätt", vilket betyder att det finns krav på att arbeta med dessa frågor.
Maskulinitetsnormer, gift och motgift
● Hur fungerar normer och vad innebär ett normkritiskt perspektiv?
● Hur kan vi motverka ”giftig” maskulinitet?
● På vilket sätt kan ”feminina” egenskaper och attribut verka som motgift?
● Hur kan vi arbeta förebyggande mot kränkningar och trakasserier?
● Hur kan vi stärka elevers självkänsla så att de vågar stå upp för sig själva och andra?
På den här föreläsningen vrider vi och vänder på de normer som skapar ojämlika förväntningar och som kan leda till ”giftig” maskulinitet. Ofta skapar vi begränsande normer utan att vi tänker på det. Föreläsningen varvar teori kring normkritik och maskulinitet med övningar, diskussioner och praktiska metoder. Med humor och praktiska övningar och vardagsnära exempel visar vi hur olika normer påverkar exempelvis elever och personal i skolan.
Motivera mera - möjligheternas pedagogik
- Varför är motivation så viktigt för eleverna?
- Hur får vi elever att bryta negativa mönster?
- Hur kan ett normkritiskt synsätt hjälpa oss i motivationsarbetet?
Föreläsningen ger kunskap om hur ni praktiskt kan ge elever studiemotivation genom att på ett tydligt sätt kopplar ihop elevernas skolarbete med deras framtidsmöjligheter. De fem motivationsstrategier som presenteras är: samhörighetskänsla, intresseväckande, autonomi, verklighetsförankring och framtidsförankring. Genom att stärka elevernas motivation och självkänsla kan vi ge alla elever, oavsett bakgrund, möjlighet att uppnå sina mål och förverkliga sina drömmar. På föreläsningen presenteras enkla och roliga övningar och metoder som kan användas i det ordinarie skolarbetet oavsett ämne. Utbildningen riktar sig till dig som arbetar på högstadiet och gymnasiet.
Känslor och gränser
- Hur många känslor finns det egentligen och hur många av dem kan och tillåter vi oss att uttrycka?
- Hur kan vi visa gränser utan att kränka?
- Kan ilska vara någonting positivt?
- Hur kan vi stärka barnens självkänsla?
Att ha och kunna uttrycka alla sina känslor är en viktig del av att vara människa. Men många känslor har könats – gjorts till flickiga eller pojkiga. Att kunna visa sina känslor är en utgångspunkt för att respektera sig själv och sina gränser. Detta i sin tur är en förutsättning för att kunna förstå och acceptera andra människors gränser. Hur vi vuxna bemöter varandra påverkar även eleverna. Det är ofta i konfliktsituationer som kränkningar uppstår.
På utbildningen ger vi tips på hur bland annat magkänslan och en trestegsmetod kan i vår kommunikation. Detta stärker självkänslan och gör att både elever och vuxna vågar stå upp för sig själv och för andra. Tillsammans testar vi olika praktiska metoder för att arbeta med elevers känslor. Detta är ett sätt att stoppa och förebygga kränkningar och verbalt och fysiskt våld. Vi diskuterar även hur du som pedagog kan hantera den svåra situationen då en kollega eller förälder kränker en elev.
Härskartekniker och bekräftartekniker
- Vem får prata mycket i klassrummet?
- Vilka elever har hög status?
- Vilka metoder kan ligga bakom inflytande och makt?
- Hur görs ojämlikhet med hjälp av subtila medel?
I en grupp tilldelas eller tar vi på oss olika roller, det gäller såväl barn som vuxna. Härskartekniker är ett sätt att hävda sig själv, behålla och skaffa sig makt genom att trycka ner andra människor. Därför är härskartekniker även ett sätt att upprätthålla och återskapa ojämlikhet. Utbildningen ger kunskap om härskartekniker, hur de tar sig uttryck och hur elever och lärare i skolan använder sig av dem. Under utbildningen presenteras motstrategier/stoppsätt och bekräftartekniker/peppsätt. Motstrategier är ett sätt att agera i stunden då någon blir kränkt. Bekräftartekniker är ett sätt att förebygga och motverka att härskartekniker används och därmed ett utmärkt sätt att arbeta förebyggande för en jämlik skola.
Yrkeslärare i fokus
Vi på Jämställt har under tre år utbildat yrkeslärare runt om i Sverige. Vi har haft väldigt uppskattade utbildningsdagar med pedagogik i fokus utifrån två teman;
- Hur kan vi motivera eleverna?
- Hur kan vi praktisera skolans värdegrund?
Utbildningen passar både för yrkeslärare som inte har lärarexamen - och är då ett utmärkt sätt att stärka lärarnas pedagogiska kompetens – och som för en fördjupning för utbildade yrkeslärare. Läs mer i bifogad PDF
En levande likabehandlingsplan
- Är en jämlik skola en ouppnåelig dröm?
- Hur sätter vi upp realistiska mål för likabehandlingsarbetet?
- Hur gör vi eleverna delaktiga i skolans likabehandlingsarbete?
Den här utbildningen handlar om hur vi med hjälp av kartläggning, målstyrning och utvärdering kan skapa en hållbar struktur för arbetet med likabehandling. Enligt Diskrimineringslagen ska alla skolor ha en likabehandlingsplan som följs upp och revideras årligen. Utbildningen ger kunskap om lagen och kopplingen mellan jämställdhet och jämlikhet. Jämlikhet innefattar förutom kön även diskrimineringsgrunderna etnicitet, sexualitet, funktionshinder och religion. Ni får även kunskap om hur en levande likabehandlingsplan som är till hjälp i ert dagliga arbete kan utformas. Tillsammans gör vi en långsiktig vision och sätter upp kortsiktiga mål.
Handledningen bygger på olika arbetsuppgifter som ni gör inför varje handledningstillfälle. Arbetsuppgifterna diskuteras sedan och vidareutvecklas under handledning där ni även får praktiska tips och metoder och teoretisk kunskapspåfyllning.
Struktur för handledningen:
- Egen observation - arbetsuppgift
- Nya metoder och praktiska tips
- Teoripåfyllning
- Vi gör en praktisk handlingsplan
KARTLÄGGNING
Vi kan även vara med i er verksamhet och göra observationer i klassrumet som är ett bra underlag för pedagogisk handledning. Det är väldigt uppskattat att någon utifrån kommer och synliggör verksamheten ur ett genus- och likabehandlingsperspektiv eftersom det är lätt att bli hemmablind. Observationer ger en tydlig bild av er verksamhet och kan därför användas som underlag för er likabehandlingsplan. Syftet med observationerna är inte att leta rätt eller fel. Syftet är att synliggöra, hitta nya möjligheter och att utveckla er verksamhet!
DIPLOMERING
Vi utför diplomeringsutbildningar!
Diplomering innebär en längre utbildning bestående av föreläsningar, handledningar, reflektioner i grupp samt inlämningsuppgifter. Detta är ett bra alternativ för att åstadkomma ett långsiktigt och hållbart arbete för jämställdhet, jämlikhet, mångfald och inkludering.
Föreläsningarna skapar en gemensam kunskapsgrund för all personal medan handledningarna lägger fokus på den aktuella verksamhetens förutsättningar och behov. I vårt upplägg blandas övningar, praktiska tips och vardagsnära exempel med teori och kunskap vilket kommer att hjälpa er verksamhet att nå förändring.
Diplomering i normkritik
- Lär er mer om hur diskrimineringsgrunderna samspelar
- Vi hjälper er att få ett normkritiskt perspektiv att genomsyra hela verksamheten
- Skapa inkluderande och jämlikt bemötande
- Vi gör en plan för en utvecklande arbetsmiljö
Diplomering i jämställdhet
- Lär er mer om kön, genus och jämställdhet och hur (köns)normer och stereotypa roller påverkar oss
- Skapa en jämställd verksamhet i praktiken
- Vi hjälper er att fortsätta utvecklas