Normkritik i praktiken – för ett inkluderande förhållningssätt

Öppen föreläsning i Umeå

Att alla människor är lika mycket värda är de allra flesta överens om. Men hur ser det ut i praktiken? Känner sig alla lika mycket värda? På den här föreläsningen vrider vi och vänder på de normer som skapar ojämlikhet och olika villkor. Ofta skapar vi begränsande normer utan att vi tänker på det.

Varmt välkomna all personal i förskolan, grundskolan och gymnasiet! Och alla ni andra som har barn och ungdomar i er närhet som vill lära sig mer om ett normkritiskt förhållningssätt. Kanske har du varit på våra tidigare öppna föreläsningar om jämställdhet? Denna föreläsning har ett bredare fokus, varmt välkommen igen!

”Föreläsarna var entusiasmerande och lätt att lyssna på! Jag tyckte de ”lekar” och exempel de hade var bra och tänkvärda!”

När?
Den 7 maj 2019 kl 18:30-20:30

Var?
Hagaskolans Aula, Utmarksvägen 1 Umeå.

Kostnad?
275 kr per person inklusive moms (220 kr ex moms) Köp biljetter här!

”Stort engagemang, intressanta tankar och frågeställningar.”

Vad är normkritik?
Att bemöta medmänniskor på ett inkluderande och jämlikt sätt är grunden i arbetet med normkritik. Att ha ett normkritiskt perspektiv innebär att tänka utanför boxen, att synliggöra och problematisera normer vilket leder till ett inkluderande förhållningssätt där fler möjligheter skapas.

Om föreläsningen
Vi på Jämställt har över tio års erfarenhet att på ett roligt, inspirerande och kunnigt sätt förmedla kunskaper om jämställdhet, normkritisk pedagogik och inkludering. Vi använder oss alltid av upplevelsebaserat lärande på våra utbildningar. Vi har utvecklat system som gör det möjligt att engagera publiken oavsett antalet deltagare. Våra föreläsningar är därför aldrig tråkiga, vi pratar om allvarliga saker utan att det känns hopplöst. Bli inte förvånad om du både skrattar och gråter! Vi blandar övningar, filmklipp och personliga erfarenheter för att väcka tankar och engagemang.
Ta gärna med smartphones om ni har!

Feedback gällande våra interaktiva övningar:

”Toppen och roligt sätt att få publiken delaktig och få en tankeställare om ens egna förutfattade meningar.”

”Väldigt bra och en ”ögonöppnare” för att bli medveten om hur privilegierad jag/vi är. Att tänka sig in i någon annans situation och vikten av att ”vända sig om” då och då…”

På föreläsningen varvas grundläggande teori med humor, praktiska övningar och vardagsnära exempel på hur olika normer påverkar oss och särskilt barn och elever. De olika diskrimineringsgrunderna kopplas ihop och ni får kunskap om hur de samverkar och de mekanismer som ligger bakom och skapar ojämlikhet. Vi har alla med oss olika erfarenheter och värderingar som påverkar vårt bemötande av varandra – ofta omedvetet.

”Lättsam och rolig att lyssna till trots ett ”tungt” ämne”

”Ni skapar en delaktighet mellan er och publik. Samt trycker på att man aldrig blir ”fullärd” utan att vi alla måste jobba tillsammans”

Målgrupp
Varmt välkomna all personal i förskolan, grundskolan och gymnasiet! Och alla ni andra som har barn och ungdomar i er närhet eller bara vill lära er mer om normkritik. Kanske vill ni undersöka om din arbetsplats är i behov av kunskaper kring normer?

Föreläsare
Föreläsare är Maria Hulth och David Flato som båda är mycket uppskattade föreläsare med lång erfarenhet av dessa frågor. Läs mer om utbildarna här.

”Engagerade föreläsare som kopplade ihop föreläsningen med situationer i deras eget liv”

Tillgänglighet
Vi vill att våra föreläsningar ska vara tillgängliga.Det går att komma in med rullstol och det finns tillgänglig toalett samt hörslinga. Har du andra önskemål för att föreläsningen ska vara tillgänglig, skicka ett mejl till info@jamstallt.se

Biljetter till föreläsningen
Det går att köpa genom kort, swish eller få det på faktura. Köpt biljett återlöses ej, gäller även köp via faktura. Köp biljetter här!