Search
Close this search box.

Privilegietest

För att arbeta med jämställdhet, mångfald, inkludering och normmedvetenhet behöver vi granska våra egna privilegier.  De allra flesta av oss har privilegier, åtminstone ibland.

Någon kanske aldrig har blivit utsatt för sexism men däremot rasism. En annan kanske aldrig har behövt oroa sig för pengar men är utsatt för diskriminering utifrån funktionsnedsättning. Det betyder att vi alla måste kunna inse våra privilegier och inte hamna i försvar när någon påpekar vår maktposition. Vi väljer inte våra privilegier – inte de vi har och inte de vi saknar. Det är inget fel att ha privilegier men det ligger ett ansvar hos den priviligierade att säga ifrån och hjälpa andra att få plats eller möjligheter. 

Gör privilegietestet som finns här. Det är inte meningen att ni ska visa det för någon annan. Det handlar bara om att du ska tänka efter kring dina egna privilegier och brist på privilegier. Är ni flera som gör detta var och en för sig får ni gärna samtala om hur det kändes att fylla i och vad ni kan göra för att fler ska känna sig självklara i er verksamhet. 

Dela gärna!

LinkedIn
Facebook
Email
Skrivare
Rulla till toppen

Utbildningar

Material