Nyhetsbrev juni 2015 – fotboll och sommar

Hej! Och så blev det äntligen sommar! Ett läsår är över för eleverna och snart får ni alla fantastiska lärare också sommarlov! Vi andra får hoppas på lite ledighet vi med snart. Och soI! Under nätterna får vi som orkar sitta och titta på VM i Kanada och känna sommarpeppen. I detta nyhetsbrev kommer vi att lägga fokus på fotboll och genus. Och missa inte vår REA i webbbutiken!

REA på Jämställt inför sommaren
Om en vecka går vi på Jämställt på semester och då stänger vår webbshop och öppnar först andra veckan i augusti. Vi erbjuder nu inför sommaren fantastiska priser för alla er Nyhetsbrevsläsare. Köp boken ”100 möjligheter” för 200 kr (ord. pris 240), ”En förskola och skola för alla” och ”Motivera mera” för 140 kr (ord pris. 180 kr) och ”Möjlighetsmemo” för 100 kr (ord. pris 150 kr). Skriv SOMMAR i beställningen under ”EVENTUELLT REF.NR.” så får du rabatten. Sista beställningsdag är tisdagen den 16 juni så skynda på! Gå till vår butik.

Fotbolls VM – det finns mycket kvar att göra
I helgen som var drog fotbolls-VM igång. Sverige spelade sin första match i söndags och damlandslaget ligger på en 5:e plats i Fifas senaste världsranking! Sveriges fotbollsintresserade borde därför vara eld och lågor över att det är VM och att vi har ett lag som har chans att ta medalj. Och ändå är det ganska så tyst. Varför är det så? Herrlandslaget ligger på 30:e plats i världsrankingen men får oerhört mycket mer uppmärksamhet så fort de gör någonting. Inför detta VM förbjöds även TV4 av FIFA att benämna VM som VM utan de måste säga ”FIFA dam-VM”.

Allt detta är jämställdhetsfrågor och handlar om normer och makt och därför vill vi på Jämställt i detta nyhetsbrev uppmärksamma VM 2015 och fotboll i stort.

Struktruell orättvisa accepteras inom fotboll
I den välskrivna artikeln ”Struktruell orättvisa accepteras inom fotboll” skriver Malin Sandberg att det fortfarande råder en enorm orättvisa inom fotbollsvärlden på grund av kön. Kvinnliga fotbollsspelare får mindre resurser och högst en femtedel i lön av vad en manlig spelare får. Den svenska idrottsrörelsen bygger fortfarande på traditionellt maskulina normer, menar flera genusforskare. I mars 2015 tillkännagav europeiska fotbollsförbundet Uefa att prispengarna i Champions League ska höjas med flera miljarder kronor. Men bara till herrarna. Damernas prispengar ska ligga kvar på samma nivå. Även månadslönerna i Allsvenskan skiljer sig markant åt. Snittlönen var 2012 runt 11 000 kronor för kvinnor och 61 000 kronor för män. Kvinnliga idrottare tjänar praktiskt taget alltid mindre än sina manliga motsvarigheter, och det har sin grund i etablerade föreställningar om manligt och kvinnligt. Läs mer i artikeln!

Konsumentmakt för jämställdhet
Normer förändras inte av sig själva. Här kommer ett positivt exempel på hur det faktiskt går att förändra. Elin Bjarnegård blev upprörd när hon märkte att hennes barn Henry inte skulle kunna köpa fotbollskort på spelare i VM 2015. Via sociala medier fick hon tillverkaren att svänga.

– Det är inte min sons val att bara titta på män som spelar fotboll. Det är ett val som TV gör åt honom. Det finns inte lika mycket produkter och information kring damfotboll och det tycker jag är dåligt. För Henry var det så självklart att det skulle komma kort oavsett spelarnas kön. Jag hade inte hjärta att tala om för honom att det kanske inte skulle bli så, förklarar Elin.

Elin Bjarnegård startade ett upprop på Facebook, och det fick den italienska korttillverkaren Panini att ändra sig. När dam-VM nu drar igång så kan man samla på Marta, Lotta Schelin och alla de andra världsstjärnorna. Henry själv är väldigt glad över de nya albumen. Däremot är han inte medveten om att det är hans egen mamma som har sett till att han även detta år kommer att kunna samla bilder på sina fotbollsidoler. Läs mer här och här. Och köp korten här.

Boktips! ”Passa bollen ropar Kosse!”
Olika-förlag har tagit fram tre böcker i serien ”Fotbollstjärnor” som alla handlar om olika fotbollspelares barndomar. Böckerna är lättlästa kapitelböcker och ska enligt Olika-förlag passa 5-12 åringar.

Jämställt lät en 12-åring läsa ”Passa bollen ropar Kosse”. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Kosovare Asllanis barndom och är skriven av sportjournalisten Anja Gatu. Vår läsare gillar boken men skulle främst rekommendera den till barn mellan 7-10 år. Hen blev peppad på att spela fotboll men främst var det roligt att få läsa om Kosovare. Och det är extra roligt nu när det är VM och Kosse är så mycket på TV. Hen tror att alla i rätt ålder skulle tycka om boken, en behöver inte vara fotbollsintresserad. Läs mer om boken här.

”Fotboll för alla”
Att damfotbollen inte får lika mycket resurser, inte lika mycket uppmärksamhet och inte lika mycket status hänger ihop med den kultur som finns inom fotbollsvärlden.

Detta har projektet ”Fotboll för Alla” fattat. ”Fotboll för alla” är ett samarbetsprojekt med bland annat AIK och RFSL. Under 2013/2014 togs ett utbildningsmaterial fram, bestående av filmer och en handledning, som ger verktyg för tränare som vill skapa en fotboll där alla barn och unga ska kunna känna sig välkomna och trivas. Projektet tror att det behövs fokus på att se hur exempelvis heteronormer och vithetsnormer påverkar oss på planen, i omklädningsrummet och på läktaren och vilka konsekvenser det får. På så sätt kan en fotbollsmiljö där alla trivs och känner sig välkomna skapas och det kommer att ge upphov till att fler söker sig till fotbollen och att fler stannar kvar. Alla fotbollens delar hänger ihop. Många spelare blir supporters och många blir tränare. De värderingar som syns i en del av fotbollen dyker förr eller senare upp i en annan. Ungdomsfotbollen är därför ett bra ställe att börja på för att lägga grunden till ett medvetet förhållningssätt till normer och ett schysst förhållningssätt till varandra. Läs mer om projektet här!

Ha en underbar sommar!

Kommentarer inaktiverade.