Nyhetsbrev februari

Nu har vi lämnat januari bakom oss, en extremt innehållsrik månad för oss på Jämställt. Vi reste land och rike runt och föreläste samtidigt som vi drog igång projektet ”Rätt att vara” tillsammans med Forum för levande historia. Vi har även många nya stora utbildningsinsatser med både föreläsningar och handledningar på gång.

Innan tiden var mogen för lesbisk kärlek
Genom vårt arbete med ”Rätt att vara” har vi fått möjlighet att lära oss mer om personer som levde på 1900-talet och som bröt normer på olika sätt. Vi hittade denna artikel från 2004 som är väl värd att läsa än idag! Artikelförfattaren Marit Östberg beskriver hur den kvinnoälskande kvinnan uppfattats på olika sätt under olika tider. Vad sker när kvinnor skapar en självbild utanför de förväntade heterosexuella ramarna; vad händer med uppfattningen av att vara kvinna, vad händer med språket? Artikeln tar exempelvis upp Selma Lagerlöf, Edith Södergran och Karin Boye. Läs artikeln här. 

Extra föreläsning om jämställdhet och barn i Stockholm den 29 april
Den öppna föreläsningen ”100 möjligheter istället för 2” den 11 mars i Stockholm blev slutsåld på en vecka! Vi har därför anordnat ett extra tillfälle den 29 april kl 18:30 i samma lokal i Hägerstensåsen i Stockholm. Vill du gå på denna föreläsning så anmäl dig via detta Formulär. Läs mer om föreläsningen på vår hemsida.

Vi vill gärna anordna öppna föreläsningar i andra delar av Sverige! Vet du någon bra lokal och känner att det finns ett intresse för dessa frågor där du bor är ni varmt välkomna att höra av er till oss med tips! Mejla till info@jamstallt.se

”Har ni ingen karl som kan läsa dagsnyheterna..?” – Första kvinnliga nyhetsuppläsare
När Astrid Kindstrand debuterar som nyhetsuppläsare i TT den 6 april 1938, sätter flera radiolyssnare kaffet i halsen. Radiotjänst blir nerringt av ilskna medborgare som menar att man gått för långt som låtit en kvinna läsa upp nyheterna. Samtalen är inspelade och visar tydligt på hur normer kring vad som passar för kvinnor är föränderligt. I dag är samtalen komiska och personerna som ringer in upplevs som enorma bakåtsträvare. Ett tips är att lyssna på inspelningen tillsammans med elever eller kollegor och samtala kring normer som förändras. Något som även är intressant är telefonistens strategi för att hantera alla ilskna personer som ringer. Lyssna på inspelningen här.

Sök pengar hos Socialstyrelsen för arbete med att främja hbt-personers rättigheter!
Statsbidraget lämnas till kommuner och landsting för projekt som inom det egna verksamhetsområdet ökar kunskapen om homosexuellas, bisexuellas och transpersoners situation (hbt-personer). Syftet är att främja hbt-personers rättigheter och möjligheter i kontakten med kommuner och landsting. Läs mer!

De som kan söka är kommuner och landsting. Har du någon idé kring hur ett projekt av detta slag kan se ut? Då kan du antingen kontakta kommunen/landstinget direkt eller hör av er till oss på Jämställt så kan vi diskutera olika möjligheter! Mejla oss på info@jamstallt.se

Pappa-barnbilder är alltför ovanliga
Vad vi ser runt omkring oss påverkar oss. Nästan alla bilder på förälder och barn i media, utställningar, böcker och affischer är mamma-barnbilder. De behövs nya och andra bilder och här är ett exempel på en fotograf som har gjort  projektet ”Swedish dads” som har fått mycket uppmärksamhet i  exempelvis i USA. Läs artikeln och se bilderna här.

Månadens tips!
Det finns en tydlig koppling mellan att ha stereotypa föreställningar om könsroller och en negativ syn på jämställdhet och en rejält ökad risk att begå våld eller kränkningar. Det rapporterar Ekot. Lyssna på inslaget tillsammans med era elever och samtala kring föreställningar om manlighet. Radioinslaget finns här.

Ni som jobbar mindre barn har en nyckelroll att ge alla barn en värdegrund där våld inte används som konfliktlösning och där allas lika värde är självklarheter. Ett tips till alla oavsett ålder r att la oavsett  är att aktivt jobba med 3-stegs metod för att sätta gränser. Metoden finns att läsa här.

Kommentarer inaktiverade.