Nyhetsbrev januari

Nu har det nya året startat med buller och brak för oss på Jämställt. Vi harmassor med utbildningar inbokade på skolor, företag och förskolor. Dessutom börjar vi med ett nytt spännande projekt med Forum för levande historia som ni kommer få höra mer om. Det verkar som att jämställdhet och normkritik kommer vara i fokus hos många detta år. Hör av er om ni vill ha vår hjälp med dessa områden.

Kom på vår öppna föreläsning om jämställdhet och barn i Stockholm
Onsdag den 11 mars kl 18.30-20.30 har vi hyrt medborgarhuset nära Hägerstensåsens tunnelbanestation i Stockholm. På föreläsningen varvas grundläggande genusteori med humor och vardagsnära exempel på hur ojämställdhet tar sig uttryck. På föreläsningen får du tips och idéer för förändring, en verktygslåda för att skapa fler möjligheter! Föreläsningen riktar sig till alla som möter barn; föräldrar, pedagoger, mor- och farföräldrar, tanter och farbröder och alla andra! Föreläsningen hålls av David Flato och Maria Hulth.

Priset är 220 kr per person. OBS! Det är redan slutsålt!

Läs mer här: http://www.jamstallt.se/docs/nyttmaterial/oppen_forelasning_100_mojligheter.pdf

Astrid Lindgren dokumentären på SVT
SVT har visat en dokumentär i tre delar om Astrid Lindgren. Den finns kvar på SVT-play till och med 31 januari. Vi rekommenderar den verkligen eftersom den både frågor tar upp frågor om normer kring kön och rasism. Du som arbetar med elever kan även ordna en visning för dem. Här finns några frågor ni kan använda i samtalet efteråt: På vilka sätt ställde sig Astrid på barnens sida? På vilket sätt är Pippi normbrytande idag? Jämför med när Pippi kom ut. Ge exempel på hur Astrid Lindgren var engagerad antirasist. Har du läst, hört eller sett något av Astrid Lindgren? Vad tyckte du i så fall om det och kände du igen dig i något?

Missa inte möjligheterna till att söka pengar
Huvudmän, de som driver förskolor och skolor, kan ansöka om bidrag för att utveckla verksamheter och fortbilda personal. Även organisationer, science center och andra verksamheter kan ansöka om bidrag. Syftet med alla bidragen är att ge barn och elever bättre förutsättningar för att lära sig och nå målen. Se alla ansökningstider och möjligheter här: http://www.skolverket.se/skolutveckling/statsbidrag  Om ni vill ha hjälp med ansökningar, idéer på upplägg och utförande, så kontakta oss.

Hjälp oss genom att vara med i vår referensgrupp
Vi söker tio personer som vill vara med i vår referensgrupp. Vi kommer tillsammans utvärdera nytt material och upplägg. Du som är med kommer vara först med att få tillgång till våra nya upplägg och material, samt få en present som tack. Anmäl dig till oss på info@jamstallt.se.

Årets nyord visar på en positiv trend
Här är listan på årets nyord! Många av orden används i normkritiska sammanhang vilket betyder att året 2014 har varit ett år då dessa frågor verkligen har diskuterats! Bra tycker vi! Vi ser fram emot ett 2015 där dessa ord – och nya ord -används för att förändra normer och skapa ett bättre och mer inkluderande samhälle för alla! Se de 40 nya orden här: http://www.svt.se/nyheter/sverige/hela-listan-pa-arets-nyord

Månadens tips
Kommer från en lärare vi träffat på en utbildning:
”Gör känslocharader! Det är kul och viktigt samtidigt. Det fungerar med både barn och vuxna. Skriv ned massa känslor på lappar, låt någon dra en lapp och spela upp det utan ljud, och gissa känslan. Alla behöver tillgång till sina känslor och den här leken ger bra möjligheter till detta och kan leda till fina samtal.”

Kommentarer inaktiverade.