Nyhetsbrev oktober 2014 – Jämställt fyller 10 år!

Vi fortsätter hösten med ett intensivt arbete kring jämställdhet, likabehandling och normkritik. Vi skriver material, böcker, utbildar, handleder och planerar nya projekt. Nu firar vi dessutom 10-års jubileum!

Jämställt fyller 10 år, har utbildat 10 000 personer och ger 10 % rabatt!
2004 startade Jämställt av Kristina Henkel. Mycket har hänt på 10 år och nu har jämställt blivit störst i Sverige när det gäller jämställdhet i förskola och skola. Vårt nästa mål är att nå alla skolor och förskolor och dessutom nå fler företag och organisationer.

Jämställt fyller 10 år, har utbildat mer än 10 000 personer och ger därför rabatt på 10 % för alla utbildningar som bokas i oktober. Passa på att boka nu! Du kan även ringa oss på: 073 685 44 54.

Olympiska spelen blir mer jämställda
Efter en lyckad kampanj måste nu alla potentiella värdländer och värdstäder som vill anordna OS skriva på ett bindande kontrakt om att de ska skydda homo- och bisexuella och transpersoner. Det är en del av den nya anti-diskrimineringsklausulen och har blivit verklighet på grund av de massiva påtryckningarna när Ryssland arrangerade OS. Läs mer i tidningen Time..

Söka pengar för jämställdhetsarbete
Det finns många olika stipendier, bidrag och fonder att söka pengar från. Ofta är det bra att ha med tydliga samarbetspartners och/eller utomstående specialkompetens i sin ansökan. Vi har sökt och genomfört många projekt och utbildningsinsatser tillsammans med skolor/förskolor/organisationer. Ta kontakt med oss om ni vill ha hjälp med ansökningar, förslag på projekt eller liknande, info@jamstallt.se.

År 2014 verkar jämställdhet vara mer aktuellt än någonsin
Ett tydligt exempel på att jämställdhet är aktuellt är Emma Watsons tal i FN. Visst är det positivt att det talas om detta i FN, men ska någon verkligen fortfarande behöva hålla tal om att feminism inte är manshat och att det kan gynna alla kön på jorden? Är inte det självklarheter? Det är 2014 och talet verkar trots dess enkla innehåll väcka starka känslor (både sympati, kärlek, motstånd och hat). Se talet här. Läs även Hanna Fahls intressanta artikel om det. Samtidigt som de nordiska länderna toppar internationella undersökningar om jämställdhet konstaterade Nordiska ministerrådet att det är samma utmaningar som finns kvar för jämställdhetsarbetet nu som när de började för 40 år sedan. Jämställdhet är inget som kommer automatiskt och det är väldigt tydligt att vi behöver arbeta vidare med dessa frågor.

Jämställdhetspussel
Ni har väl inte missat vårt Jämställdhetspussel som går att ladda ner gratis från vår hemsida. Utmana dig själv och dina kollegor eller vänner på jämställdhetshistoria. Ett roligt sätt att lära sig mer om hur Sverige blivit allt mer jämställt. Vet du exempelvis vilket årtionde som 98 % av förskollärarna var kvinnor? Ladda ned spelet från materialsidan på vår hemsida.

Timeout eller time-in?
Det har länge varit känt att timeout och liknande metoder kan vara kränkande för barn och elever. Skolinspektionen har anmärkt på skolor och förskolor som använt sig av sådana metoder. Samtidigt lever det kvar i exempelvis TV-program och praktiseras fortfarande i vissa hem. Nu har det kommit ny hjärnforskning. Forskarna konstaterar att barn som utsätts för timeout kan få likadana reaktioner i hjärnan som barn som utsätts för våld. Istället rekommenderar forskarna s.k. time-in, alltså att ta sig tid att trösta och prata med barnet om vad som hänt. Vi på Jämställt handleder ofta kring konfliktlösning med hjälp av känslor och gränser. Det här är ett viktigt område och vi uppdaterar oss kontinuerligt. Just nu går vi på en intressant kurs, ”kommunikation och konflikthantering med barn”, hos Petra Krantz Lindgren.

Lästips
Liv Strömquist har skrivit en ny seriebok, ”Kunskapens frukt”. Det är en lärorik och spännande resa om det kvinnliga könsorganets tragiska idéhistoria, från Bibeln till Freud och rymdsonder.
– Det här är riktigt välkalibrerad humor som borde nå skolorna, skriver Moa Matthis.
Läs recensionen här.

Följ oss på Facebook och Instagram!
Jämställt finns på Facebook och på Instagram. Där lägger vi kontinuerligt upp relevanta artiklar, tipsar om metoder och svarar på frågor!
Följ oss på facebook!
Följ oss på instagram!

David Flato, Kristina Henkel & Maria Hulth

Kommentarer inaktiverade.