Nyhetsbrev juni

Vi går på semester och sommaren är här. På vår sista arbetsdag innan semestern vill vi passa på att tacka alla er. Tack alla ni underbara människor som på olika sätt arbetar för jämställdhet åt alla!

Lästips! Vi hoppas att många av er har möjlighet att ligga i en hängmatta och läsa böcker i sommar. Vi vill därför passa på att ge lite boktips:

  • Jag vill ju vara fri – en bok om Lena Nyman av Annika Persson. Lena Nyman är en av de största skådespelarna och artisterna den svenska teater- och filmscenen ägt. Boken är baserad på en mängd brev, dagböcker och anteckningar och har en tydlig feministisk blick vilket ge en extra dimension.
  • Liten handbok i konsten att bli lesbisk av Mian Lodalen och Matilda Tudor, har diskuterats flitigt och fått bra recensioner. Rolig, intressant och kaxig är några av uttalanden om boken.

Ny utbildning! I augusti rivstartar vi med utbildningar och handledningar. Ni som ännu inte hunnit boka in oss kan höra av er på info@jamstallt.se . Nu gör vi skolan och förskolan jämställd tillsammans! Läs mer om våra utbildningar på www.jamstallt.se

Femtio förslag för att motverka våld i nära relationer. Carin Götblad, regeringens samordnare mot våld i nära relationer, lämnar idag femtio förslag till regeringen. Bland annat föreslås det att mer fokus riktas mot våldsutövaren, att barnen ska få komma till tals, att de våldsutsattas behov ska vara i centrum och att frihet från våld i nära relationer ska bli ett nationellt folkhälsomål. Läs mer genom att klicka här.

Lyssna på Agnes Wolds sommarprat. Nu i sommar kommer Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare, sommarprata i P1. Wold kommer bland annat prata om hur hon och Christine Wennerås orsakade skandal när de avslöjade hur kvinnor systematiskt diskriminerades inom forskningsvärlden. Den 11 augusti kl 13 sänds programmet i P1, men redan nu kan ni läsa om det. Klicka här för att läsa mer.

Inför valet ökar intresset för jämställdhetsfrågor! Nu våras det för jämställdhetsarbetet! Inför valet i höst har de flesta partierna (utom SD) lyft jämställdhetsfrågan och lovar satsningar för att öka genusmedvetenheten i skolorna. Vi på Jämställt är glada över att alla partier tar jämställdhetsfrågan på allvar och tycker att många av förslagen är bra. De flesta partier är överens om att det behövs mer kunskaper om jämställdhet bland lärarna, bland annat för att komma åt pojkarnas sämre resultat och motverka stress bland flickor. Flera partier vill se mer normkritik i skolorna och att det ska finnas fler genuspedagoger i förskolan. Andra förslag handlar om att jämställdhetsarbetet i skolan ska bedrivas kontinuerligt och inte i tidsbegränsade projekt och att skolans sex- och samlevnadsundervisning ska utvecklas. Vi hoppas på att detta betyder att skolorna får möjlighet till mer vidareutbildning inom jämställdhet och normkritik! Ett tips är att hålla utkik efter pengar att söka! Kontakta oss om ni vill ha hjälp.

Första versionen in till skolverket. Vi på Jämställt har nu lämnat in första manusversionen av stödmaterialet för jämställdhet i undervisningen. Vi har jobbat intensivt de senaste veckorna och är glada för alla tips och tankar som har kommit in från er. Det är oerhört värdefullt för oss att få ta del av era erfarenheter! Tack! Materialet kommer att lanseras av skolverket under hösten med två konferenser på temat. Vi återkommer med mer information om detta!

 

tack

Kommentarer inaktiverade.