Nyhetsbrev september

Hej alla fantastiska pedagoger där ute! Vi hoppas att ni trots den solfattiga sommaren ändå är fyllda med energi och pepp inför hösten. Vi på Jämställt har fullt upp, reser land och rike runt och föreläser och handleder. Hör gärna av er om ni vill boka in oss. Det finns en del lediga datum i slutet av terminen. Det är även dags att boka in vårens föreläsningar och handledningar.

För våra kunder i Stockholm – nya nätverksträffar!

Nu fortsätter vi med vårt omtyckta nätverk för förskolepedagoger och lärare. Vi träffas vid tre handledningstillfällen under hösten och diskuterar jämställdhet, likabehandling och normkritisk pedagogik. På handledningen får du teoripåfyllning och tips på praktiska metoder, övningar och idéer som du kan använda i din barngrupp eller undervisning och med dina kol¬legor.

Teman för höstens nätverksträffar för förskolan är:

1. Sagor och berättande – Hur kan vi utmana normer?

2. Kroppen – Hur förhåller vi oss till barns sexualitet?

3. Samarbete med föräldrar – Hur kan vi möta de värderingar barnen har med sig hemifrån?

Läs mer och anmäl dig här: Nätverk förskola

Teman för höstens nätverksträffar för skolan är:

1. Jämställdhet som kunskapsområde – Hur kan vi prata om jämställdhet med eleverna?

2. Ett normkritiskt perspektiv på läromedel- Hur kan vi använda stereotypa läromedel för att diskutera normer och värderingar?

3. Kränkningar och normer – Hur kan kunskaper om normer förhindra kränkningar?

Läs mer och anmäl dig här: Nätverk skola

Bor du inte i Stockholm – är du nyfiken på nätverksträffar?

Vill du starta upp nätverksträffar i din kommun? Vi hjälper gärna till och drar igång samarbeten mellan olika skolor eller förskolor och kan komma och handleda er. Hör av er så kan vi prata om saken!

Varför är ordet hen bra?

DN:s Chefredaktör Gunilla Herlitz skrev i dagarna ett e-mail till medarbetarna på tidningen med uppmaningen att inte använda ordet HEN i artiklar och reportagetext. Helitz menar att HEN kan uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande och att det inte är DNs uppgift att gå i bräschen. Lyssna på ett inslag om förbudet här SR.

Vi på Jämställt får ofta frågor om ordet HEN och om vi tycker att det ska användas eller inte. Vi har upplevt att det råder ett visst missförstånd när det gäller ordet. Många tror att HEN ska ersätta hon och han vilket inte är syftet. Meningen med hen är istället att ge ett tredje alternativ för att beskriva människor som inte vill bli kallade för hon eller han. Prova tillexempel att använda ordet hen som pronomen när ni skriver berättelser och se vad som händer med texten. Dessutom är det ett ypperligt bra ord att använda om du inte vet om den du ska beskriva är en kvinna eller en man. Hen ger en öppning i språket som är väldigt välkommet både för transpersoner men även för att komma undan stereotypa föreställningar. Vi tycker att det är skönt att kunna säga till barnen; snart kommer rörmokaren, hen ska laga våra rör. Det ger en möjlighet till att det kan vara vem som helst som kan laga rör. Vi gillar ordet hen och hoppas att DN kommer på att det mer är ett politiskt ställningstagande att förbjuda ordet än att använda det för personer som vill bli kallade för hen.

Boktips!

Världens viktigaste bok boken om kroppen, sex och relationer. Det är mycket som är världens viktigaste för unga. Att få vara sig själv, att få bli kär i vem man vill och att själv få bestämma över sin kropp är en del. Sexualundervisning är obligatoriskt i skolan men det saknas en bra lärobok som vänder sig direkt till eleverna i den här åldern. ”Världens viktigaste bok” utgår från det som skolan enligt kursplanerna förväntas ta upp. Här kan man läsa om jämställdhet och könsroller, göra familjeresan och få veta att killars och tjejers kroppar är mer lika än olika.

”Världens viktigaste bok” är ovärderlig för barn i skolan. Den riktar sig främst till 10-13-åringar men kan även läsas av både yngre och äldre. Äntligen finns det en bok som tar upp barns sexualitet på ett normkritiskt och inkluderande sätt. Använd boken som underlag i sex- och samlevnadsundervisningen, låt den ligga framme på fritids och beställ in den till skolbiblioteket! Läs mer om boken RFSU

Teatergruppen Ung utan pung spelar ”Världens viktigaste föreställning” inspirerat av boken om kroppen och kärleken för barn mellan 10-13 år. Det går att boka in dem på skolor över hela landet. Läs mer om föreställningen på Ung utan pung

Känn med Hen är en underbar bok för små barn 1-5 år om olika känslor. Boken är skriven utan att lägga värderingar i de olika känslorna som att glad skulle vara bättre än att vara ledsen. Istället får alla känslor plats och värderas som lika viktiga för att vi ska må bra. Att kunna uttrycka sina känslor är första steget för att respektera sig själv. Boken inbjuder även till reflektion och eget utforskande med frågor som:

– Men det var värst vad hen var glad?

– Vad finns det att göra åt det – vad vad vad?

– När skriker du? Berätta nu

– Hur arg är du? Visa oss hur?

Boken hittar du på Sagolikt förlag

 

Bästa hälsningar

Maria, David och Kristina

Kommentarer inaktiverade.