Artikelserie om jämställdhet i Förskoletidningen

Nu börjar artikelserien om jämställdhet i Förskoletidningen. Första artikeln handlar om Lekhagens förskola som vann första pris i Jämställt.se, Olika förlag och Förskoletidningens tävling Genomtänkt genustänk. De kommande artiklarna kommer bland annat handla om dans, hur man kan motverka heteronormen och Nannydebatten ur ett genusperspektiv. Första artikel hittar du här. De andra artiklarna kommer du kunna läsa i Förskoletidningen och på Jämställt.se.

Nya avhandlingar

Anna Öqvist vid Luleå tekniska universitet har skrivit avhandlingen Skolvardagens genusdramaturgi om olika femininiteter, maskuliniteter i åk 5 med fokus på benämningar som kärring och hora. Christian Eidevald vid Jönköpings universitet har skrivit avhandlingen Det finns inga tjejbestämmare som handlar om att förstå kön som position i förskolans vardagsrutiner och lek.

Radioprogram om ockupationen av socialstyrelsen

År 1979 ringde ett antal människor till försäkringskassan för att sjukskriva sig för att de var homosexuella. Aktionen var början på en protest som så småningom ledde till att homosexualitet som sjukdomstillstånd avskaffades. Idag är ordet bög ett av de vanligaste skällsorden på landets skolor. Här är ett fantastiskt radioprogram till en lektion och som underlag för diskussion med kollegor och elever om homofobi och hur vi kan göra jämställdhet. Programmet finns att ladda ner på Sveriges Radio: www.sr.se

Kalle med klänning

Ny bok från Sagolikt förlag. Kalle får en klänning av sin kusin som han älskar. Han sover i den, äter i den och till och med badar i den men när sommarlovet är slut och han börjar i skolan retas killarna med honom. Men en händelse förändrar allt och snart vill alla killar i skolan också ha klänning, men deras föräldrar protesterar. Spännande högläsningsbok för de yngsta i skolan.

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Sakta men säkert har vi arbetat fram en bok som blivit färgsprakande, humoristisk och möjlighetsinriktad. Det har dragit ut på tiden och boken har blivit försenad men nu är den på tryck och vi beräknar kunna leverera den under slutet av april.

Elevutbildning

Jag vill också passa på att tipsa om min kollega Janette Ohlsson som har en ny skolutbildning för elever som handlar om hur vi människor ser på varandra, om relationer, makt, sexualitet och våldtäkt. Utbildningen heter Hon är inte hora. För mer info läs här: Hon är inte hora.

Kommentarer inaktiverade.