Jämställt på Bok- och Biblioteksmässan

Under Bok- och Biblioteksmässan den 25-28 september i Göteborg delar Jämställt.se och OLIKA förlag på monter A04:23. Den ligger precis bredvid Nallescenen. Jämställt.se och Kristina Henkel deltar i tre olika seminarium. På mässan kan du köpa boken En jämställd förskola till mässpris och förhandsbeställa den kommande boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 till ett rabatterat pris.

Välkommen att besöka oss!

Läs mer om hela bokmässans program här: www.bok-bibliotek.se.

Seminiarium: Genusfällor i vardagen

Torsdag 12.00–12.20 Lokal: K2 (Seminarie/miniseminariekort behövs)

Vilka är de genusfällor och genuskrux som föräldrar, pedagoger och andra vuxna möter i sin vardag? Och framför allt, hur kan vi göra för att ge våra barn 100 möjligheter istället för 2? Seminariet byggger på boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2 som kommer ut under hösten, på OLIKA förlag och Jämställt.se

Arrangörer/medverkande: Marie Tomicic och Kristina Henkel

Seminarium: Kan en barnbok vara jämställd?

Torsdag 14.00–14.45 Lokal: K2 (Seminariekort behövs)

Debatten fortsätter! Under våren har meningarna gått isär. Per Gustavsson författare till bland annat Så gör prinsessor och Cirkus Bestivus ifrågasatte i SVT idén att ändra färgen rosa på en tröja, något som blev startskottet för en debatt ledd av DN:s barnkulturredaktör Lotta Olsson. Budskapet var att jämställdhet som värdegrund inte är förenligt med hög konstnärlig eller innehållsmässig kvalitet. Kan det verkligen stämma? Nu utforskas frågan vidare tillsammans med Per Gustavsson, Ana Udovic och Kristina Henkel. Under seminariet diskuteras också hur innehållet i barnböcker påverkar barn. Ana Udovic är journalist och författare till barnboken Vem är tjuven, Mirjana? Kristina Henkel är jämställdhetsutbildare och författare till boken En jämställd förskola.

Arrangörer: OLIKA förlag i samarbete med Bok&Bibliotek och Natur&Kultur

Medverkande: Per Gustavsson, Ana Udovic och Kristina Henkel samt debattledare

Seminarium: Snippan, snoppen och kroppen

Fredag 13:00–13:20 Lokal: Nallescenen

Barn har ofta frågor om kroppen. Det kan vara alltifrån vad det som flickor kissar med heter, vem som är kär i vem till hur barn blir till. Hur vuxna pratar , eller inte pratar, med barn om kropp, kön och sexualitet påverkar barnens bild av sig själv, deras självkänsla men också deras bild av flickor och pojkar. Seminariet tar upp hur vi kan prata med barn om kropp, kön och sexualitet på ett enkelt, positivt och självklart sätt.

Arrangörer: Jämställt.se och OLIKA förlag

Medverkande: Kristina Henkel

Om boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2

Boken riktar sig till alla vuxna som är intresserade av barnsutveckling. Med hjälp av vardagsnära exempel från föräldrar och pedagoger och med humoristiska illustrationer så synliggörs genusfällor och genuskrux. Fällor för att vi lätt trillar i dem och krux för att det inte alltid är så enkelt. Var och när könar vi våra barn och vilka konsekvenser får det för deras förmågor, färdigheter, identitet och självkänsla? I boken lyfts sju olika teman fram bland annat språklig, lekfull och känslomässig jämställdhet och jämställdhet på förskolan. Boken är tänkt som ett diskussionsunderlag som kan bli en bro mellan föräldrar och förskola. I anslutning till varje genusfälla/krux ges konkreta tips och idéer. Boken kommer ut i januari 2009 men går att förbeställa på jamstallt.se redan nu!

Författare: Kristina Henkel och Marie Tomicic

Illustratör: Emili Svensson Formgivare: Mia Lidbom

Pris 179 kr.

________________________________________________________________

Tv program och ny utbildning!

Vill tipsa om UR:s programserie Små barn stora rättigheter som nu sänds på SVT. Nu på torsdag den 11 september kl. 18:45 i SVT2 kan du se programmet Ta inte ifrån – lägg till, som handlar om jämställdhet i förskolan och bland annat mitt arbete med det. Under inspelningen av programmet kom jag i kontakt med dramapedagogen Johan Theodorsson som arbetar med sagoberättande och drama med genusperspektiv. Vi kom så bra överens att vi har gjort en ny utbildning tillsammans. Den heter Att få vara med och handlar om hur vi med hjälp av bland annat dramaäventyr och modiga vuxna kan motverka hierarkier och utmana både barn och vuxnas genustänk. Utbildningen kan fås som heldag eller halvdag.

Sagt om utbildningen:

– Superroliga övningar som inte pekar ut någon person. Man fick gå in i olika roller, pröva på att vara någon man kanske inte är. Jag har lärt mig

att våga mera.

– Positiv kemi mellan utbildarna. Ni är både proffsiga och personliga och

eran värme och humor gör att alla vågade delta i övningarna och utmana

sig själva.

– Den roligaste kursen jag har varit på!

Du kan skriva ut information och läsa mer om utbildningen här.

Om UR:s programseriekan du läsa mer om på följande länk: www.ur.se.

 

Bästa hälsningar Kristina Henkel

Kommentarer inaktiverade.