Nyhetsbrev januari

Först och främst vill jag önska er alla ett fantastiskt 2008! Sen vill jag tipsa om lite nyheter.

Ny utbildning

Seminariet som jag höll på Stockholms universitet om barns sexualitet i höstas var fullsatt och det blev en mycket givande och spännande diskussion om detta svåra men viktiga ämne. Flera har hört av sig och vill lära sig mer om hur vi kan förhålla oss till och samtala om kropp, kön och sexualitet på ett jämställt och positivt sätt. Därför erbjuder jag nu en ny utbildning om barns sexualitet! Läs mer om utbildningen under länken förskola respektive skola.

Nytt material

Heteronormen (att alla förväntas bli kära i någon av motsatt kön) ställer till problem när vi ska arbeta med jämställdhet eftersom heterosexualitet är en viktig del i hur vi skapar manlighet och kvinnlighet. Det påverkar bland annat vårat sätt att se på vänskap och hur vi talar om familjen. Förutom utbildningen om heteronorm i förskola och skola finns det nu nytt material om detta med bra vardagstips. Materialet är gratis och du hittar det under länken material.

En jämställd förskola!

Andra upplagan av boken En jämställd förskola – teori och praktik börjar nu ta slut och det är dags för en ny tryckning av boken. Detta firas med att sälja boken till det rabatterade priset 130 kr till alla er som beställer boken under februari månad! (Ordinarie pris är 159 kr). En annan rolig nyhet om boken är att den nu används i en genuspedagogisk utbildning som ges på uppdrag av Linköpings universitet.

Utbildningstips

Den 21 februari kl.9-12:30 håller RFSL ungdom en utbildningsdag om Queerpedagogik i Stockholm. Utbildningen handlar om hur vi kan gå från att tänka ”vi tolererar olikheter” till att arbeta på ett inkluderande sätt. Utbildningen är gratis. Mer info och anmälan (senast fredagen den 15 februari) görs till bryt@rfslungdom.se

Om barnkläder

Varför ser kill- och tjejkläder så olika ut och hur påverkar det barn? Onsdag 6 februari diskuterar jag barnkläder och jämställdhet i barnprogrammet REA, SVT 1, kl. 19:00.

Lästips

På genusäventyr är en jättebra bok med dramaäventyr för barn! Varje äventyr har en pedagogisk handledning så att du som pedagog kan öka barnens handlingsutrymme genom att utmana gamla otidsenliga föreställningar om kön och skapa spännande diskussioner med barnen. Två nya böcker från OLIKA förlag som ger ut barnböcker som bråkar med normer och vidgar vyerna: Vem är tjuven, Mirjana? och boken Cirkus Bestivus. Finns att beställa på www.olika.nu

 

Bästa hälsningar

Kristina Henkel

Kommentarer inaktiverade.